HTML

Egy ifjú orvoslátogató naplója

Kell némi perverzió ahhoz, hogy a nap végén az agyam kikapcsolása helyett a munkámról merengjek. Fél éve dolgozom mint orvoslátogató, a tojáshéj még a fenekemen. Kár lenne tagadni, vonzódom ehhez a világhoz: ismerni akarom a pincétől a padlásig.

Friss topikok

  • Turulsólyom: Kedves Dóra! Kérem, hívjon fel - egy orvoslátogatónak szóló üzleti lehetőségem lenne az ön számára... (2013.02.11. 17:06) A jövő orvoslátogatója: csak legyen flexibilis!
  • L' Dóra: Bizony nehéz! Ilyenkor derül ki, hogy relatív, kik a legjobb kollégák. Nem látok bele a komolyabb ... (2012.04.13. 15:25) Téged is kirúgtak?

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Feedek

2012.06.20. 09:28 L' Dóra

A jövő orvoslátogatója: csak legyen flexibilis!

Címkék: együttműködés rendelő manager orvoslátogató szakmai látogatás mentor

Az utóbbi időben egyre nagyobb az információéhségem. Már nem elég, hogy reggelente indulás előtt átlapozom a legnagyobb híroldalakat, rászoktam a szakmai lapok mazsolázgatására. Rutinszerű reggeli cselekvés-sorozat: jobb fültő vakargatás, kávé és reggeligyártás, aztán még félálomban irány a net, s miközben magamba gyúrom az első falatokat (és nagyokat kortyolok a tejeskávéból) ébredek, ébredek, ébredek.

Biológiai szükségleteim kielégítése mellett az is ébresztő hatással bír rám, amiről olvasok. Különösen igaz ez az utóbbi félévre. Megszorítás megszorítás hátán, ez oké, ezen már meg sem lepődöm. (Pozitív előjelő hírt csak akkor hallok, ha a közmédia fellegváraiban barangolok. Hogy dübörög a gazdaság. Meg a GDP.) De aztán jönnek az egészségügyi reformok - amiket manapság átszervezés, racionális gazdálkodás néven emlegetnek - és ilyenkor bizony kikerekedik a szemem. 

Rendelet-rendelet hátán, ez az első, amit fel kell tudni dolgozni. Alighogy megjelenik az egyik, követi a másik, és neked alkalmazkodnod kell. Meg kell értened és be kell építened a rendszeredbe - különben kimaradsz a vérkeringésből, lecsúszol az információkról, és véresen ciki helyzetekbe kerülhetsz, ha partnereid rákérdeznek: „Hogy is van ez?".

Szóval felkészültebbnek kell lenni, mint eddig sejtetted. Erre egyébként céged is rámutat, s bár törekszik rá, hogy naprakész infókkal lásson el, önszorgalom nélkül csak a zavarosban halászol. Már nem csak adott gyógyszer előnyeit-hátrányait kell észben tartanod, az egészségpolitikát is értened kell. „Egyre erőteljesebben hat a szakmára, mi történik a fejünk felett, de egyelőre annyi az újítás, hogy nagyon nehéz hatékonyan alkalmazkodni hozzá" - mondja erre Judit, aki szerint a vállalatok eszeveszett loholásban próbálnak reagálni az új rendeletek teremtette helyzetekre, miközben kötelező megőrizniük a policyjukban rögzített optimizmusukat.

„Legyetek flexiblisek, nyitottak és befogadóak" - nálunk most ez az új szlogen, de be kell vallanom, sokszor csak kapkodjuk a fejünket. Pocsék érzés, amikor úgy érzed, nincs elég időd, hogy felkészülj egy-egy készítményből, mert olyan gyorsan változik az elvárás. Pedig nálam az a minimum, hogy értem azt, amiről beszélek. (Judit azzal szokott nyugtatni, hogy ez a tendencia még változóban van, csak most akkora a pénzügyi káosz, hogy mindenki ott próbál időt és pénzt nyerni, ahol csak lehet.)

A területi menedzselés viszont az egyik kedvencem. Tetszik, hogy nagyobb önállóságot várnak el, hogy az egész körzet igényszintjét át kell látnom, és hogy adnak a véleményemre. Hatással lehetek arra, adott területen milyen startégiát alakítsunk ki. 

inform2.jpg

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://orvoslatogatok.blog.hu/api/trackback/id/tr264586086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

babylon03 2012.10.24. 15:28:23

Szia!Miközben információkat kerestem az orvoslátogatókról,belebotlottam a blogodba.Az idén végzek biológusként és állások után kutatgatok,teszem hozzá nem nagy sikerrel.Egy ismerősöm javasolta az orvoslátogatói szakmát.Azonban nagy kérdőjelek vannak bennem, nem vagyok az a határozott,tűzőn-vizen át személyiség, jelenleg azt érzem hogy alkalmatlan vagyok minden munkára. Igazából a segítségedet szeretném kérni.Szeretném megtudni,hogy érdemes-e belevágnom, mennyire tanulható meg, egy szóval minden érdekelne a szakmáról. Nagyon megköszönném, ha tudnál nekem ebben segíteni!!

L' Dóra 2012.10.29. 12:13:57

Szia!
Első körben azt gondolom, érdemes tényleg utánanézned. A blogon is sok információt olvashatsz, de általában jellemző, hogy negatívan ítélik meg az orvoslátogatói szakmát a laikusok (van erről is egy poszt a blogban). Nekem sem ment könnyen az első időben, hozzá kell szokni az elvárásokhoz és az orvoslátogatói feladatokhoz, de miután belejöttem, egyre inkább felfedeztem a szakma szépségeit.

Nekem egészségügyi végzettségem van, de az általános tapasztalat az, hogy nagyon szeretik az orvosokat és a gyógyszerészeket, mert sokkal nagyobb hozzáértéssel tudják végezni a szakmát. A biológus végzettség is ebbe a kategóriába esik, tehát minden adottságod meglenne ehhez a munkához.

Szerintem lehet az orvoslátogatást nagyon jól, profin végezni, amikor igyekszel előtérbe helyezni a szakmaiságot, de természetesen van az egésznek egy olyan része, ami a meggyőzésre/jó kommunikációra és kapcsolatépítésre irányul. Az orvosok (bár ezt így nem lehet egy az egyben kijelenteni) szeretik azokat az orvoslátogatókat, akik tényleg értenek a gyógyszerekhez és tudják őket segíteni abban, hogy melyik új gyógyszer miben segítheti a gyógyítást. Szeretnek új szakmai infókat kapni, ha már áldoznak ránk az idejükből.

Szerintem nem kell feltétlen tűzön-vízen személyiségnek lenned, vannak a látogatók között csendesebb (amolyan csendesen-kedvesen határozott) és vannak dinamikusabb emberek, inkább az a fontos, hogy adott helyzetben tudj jól kommunikálni, legyél empatikus és érezz rá a szituációra. Ha felvételt nyersz valahová, fognak segíteni a szakma elsajátításában. Nem mondom, hogy könnyű lesz ez az út, de ha töretlenül folytatod, meglesz/meg lehet az eredménye.

Talán érdemes lenne felvenned a kapcsolatot egy munkaközvetítő céggel, akik különböző cégeknek keresnek látogatókat, és az interjú során tudnak segítséged adni abban, hogy merre tovább....
Ha bármilyen konkrét kérdésed van még, írj, próbálok válaszolni!

Turulsólyom 2013.02.11. 17:06:37

Kedves Dóra!
Kérem, hívjon fel - egy orvoslátogatónak szóló üzleti lehetőségem lenne az ön számára,
de nem leltem sehol a telefonszámát, pedig blogját tüzetesen átfutottam!

Tisztelettel, jelentkezését várva:
dr. Kékesi Raymund
Tel.: 06-20-575-21-70
süti beállítások módosítása