HTML

Egy ifjú orvoslátogató naplója

Kell némi perverzió ahhoz, hogy a nap végén az agyam kikapcsolása helyett a munkámról merengjek. Fél éve dolgozom mint orvoslátogató, a tojáshéj még a fenekemen. Kár lenne tagadni, vonzódom ehhez a világhoz: ismerni akarom a pincétől a padlásig.

Friss topikok

  • Turulsólyom: Kedves Dóra! Kérem, hívjon fel - egy orvoslátogatónak szóló üzleti lehetőségem lenne az ön számára... (2013.02.11. 17:06) A jövő orvoslátogatója: csak legyen flexibilis!
  • L' Dóra: Bizony nehéz! Ilyenkor derül ki, hogy relatív, kik a legjobb kollégák. Nem látok bele a komolyabb ... (2012.04.13. 15:25) Téged is kirúgtak?

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Feedek

2012.03.09. 16:53 L' Dóra

Széllel szemben

Címkék: kutatás tudomány gyógyszeripar orvoslátogató

Többször tapasztaltam, mióta orvoslátogató vagyok, hogy az emberekben van némi előítélet az orvoslátogatással szemben. Rendszerint, amikor a munkám iránt érdeklődnek, és kimondom a bűvös szót, enyhén felhúzzák a szemöldöküket vagy csodálkozva rám néznek, hogy „tényleg"? A többség nem megy ennél tovább, nem kérdez és nem érdeklődik arról, hogy tulajdonképpen mit is csinálok nap mint nap, de érezni szoktam valami megmagyarázhatatlan bizalmatlanságot irányukból.

Azért nehéz kezelni ezeket a helyzeteket, mert ilyenkor annyira azt érzem, hogy szívesen beszélnék arról, mivel is telnek a napjaim, és mit is jelent nekem a szakmám, de az ember egy bizonyos kor után már nem tolakodó, és nem kezdi el magyarázni a bizonyítványát - inkább bölcsen hallgat, és bízik benne, hogy előbb-utóbb fény derül az „igazságra".

A szimplán hallgató típus mellett létezik a másik típus, aki aztán nem szívbajos, és nyíltan beszól, mondván ő ki meri nyilvánítani cseppet sem elismerő véleményét az orvoslátogatókról. Nem könnyű higgadtan kezelni ezeket a helyzeteket, és valamiképpen konstruktív irányba terelni a beszélgetést, amiben mindkét fél kultúráltan elmondhatja véleményét, és eddigi tapasztalatait a szakmáról. (A legrosszabb, hogy sokszor egyáltalán nincsenek ilyen tapasztalatok, nincs igazi tudás csak az előítélet, ami mende-mondákból és féligazságokból táplálkozik.)

Az persze tagadhatatlan, hogy érzékeny területen dolgozik az, aki orvoslátogató. Az egészségnél kevés fontosabb dolog van az életben, ezért nehéz megérteni, hogy (sajnos) olyan világban élünk, ahol ezért - az élet szinte minden területén - fizetni kell. Az egészségesebb táplálkozás több pénzbe kerül, de már a társadalombiztosítás sem működik befizetés nélkül, aki pedig megteheti, szebb és jobb magánkórházban kaphat ellátást, és számára a várólisták és különleges kezelések sem ütköznek akadályba.

És ugye... A gyógyszerekért is fizetni kell. Csodálatos gyógyítások jöhetnek létre általuk, a mai tudomány legnagyobb koponyái dolgoznak azon, hogy minél hatékonyabb készítmények segítsék az emberiséget a különböző betegségek leküzdésében - ám mindez nincs ingyen, sőt súlyos pénzeket emészt fel a rendszer fenntartása. És valahol itt kerül a képbe az orvoslátogató, mint közvetítő a tudomány és a gyakorló orvosok között - de ez már egy következő történet. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://orvoslatogatok.blog.hu/api/trackback/id/tr444300167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása